Seneknude(Ganglion)

Overlæge,

Speciallæge i almen kirurgi &

kirurgisk mavetarmsygdomme

Ghalib Alkhefagie

Seneknude (Ganglion)

 

En seneknude er en væskefyldt og godartet knude (ikke kræft) og symptomerne er ofte ikke andre end evt. kosmetiske gener. Tit vil knuden forsvinde af sig selv. Giver knuden gener an behandlingen være operativt eller suge væsken ud. Uanset om knuden fjernes eller ej, er der risiko for at den kommer igen.

 

Definition og årsag

Et ganglion er en lille godartet knude ofte ikke større end en ært, som sidder i tilknytning til en ledkapsel eller en seneskede. Fra disse opstår gangliet ved en poseformet udvækst, der - via en stilk - ofte har kontakt til seneskeden eller ledhulen. Inde i gangliet er der en tykflydende væske, som produceres i selve gangliet. Trykker man på et ganglion, vil det føles blødt og evt. lidt hårdt og fjedrende. Det danske ord seneknude er derfor noget misvisende, da det ikke drejer sig om en fast kompakt knude.

Et ganglion ses ofte på for- eller bagsiden af håndleddet, i håndfladen ved fingrenes begyndelse eller på fodryggen.

 

Symptomer på seneknuder

Udover det kosmetiske aspekt i en seneknude vil der ofte ikke være nogen symptomer herfra. Et ganglion kan i visse tilfælde være forbundet med smerter, og sidder det uhensigtsmæssigt på fodryggen, kan det give gener ved brug af fodtøj.

Selvom et ganglion er en godartet tilstand, bør man altid søge læge, hvis man opdager en knude et sted på kroppen. Det er vigtig at få afgjort, om det er en harmløs godartet knude eller noget potentielt ondartet (kræft).

Behandling af seneknuder

Hvis knuden ikke medfører nogen gener, vil man ikke vælge nogen behandling. Tit vil man se tilstanden gå i sig selv. Dog er der øget risiko for, at det kommer tilbage senere.

Er knuden forbundet med smerter eller andre gener, kan man med en nål suge væsken ud og samtidig indsprøjte et binyrebarkhormon i hulrummet. Det vil i langt de fleste tilfælde få knuden til at gå væk, dog med risiko for at den kommer igen. En anden mulighed er en lille operation, hvor man kirurgisk fjerner den lille knude.

 

Kontakt

Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken - 20 76 02 36 –mandag til torsdag klokken 18-19. Eller benyt e-mail mail@kirurgilolland.dk

Copyright © All Rights Reserved